Jesteś koneserem piwa i marzysz o wyprodukowaniu własnego? Dzisiaj podpowiadamy jak stworzyć domowe piwo metodą zacierania.
- Przygotowanie zacieru – do dużego garnka wlej 3 litry wody i wsyp do niej 1 kilogram śruty. Śruta są to rozdrobnione, skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż – tak zwany słód. Możesz kupić gotową, już rozdrobnioną śrutę, możesz także przygotować ją samodzielnie rozdrabniając w śrutownicy.
- Następnie zacznij podgrzewać zacier. Uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Zacier powinien się gotować w temperaturze od 65 do 85 stopni Celsjusza – w zależności od tego jakie piwo chcesz uzyskać. Następnie gotuj go tak długo, aż słód zmieni się w cukier. Możesz to sprawdzić przy pomocy płynu Lugola.
- W kolejnym etapie należy odfiltrować resztki słodu. Przelewamy zacier do fermentatora z kranikiem, czekamy aż ziarna, a w zasadzie ich resztki osiądą na dnie i zlewamy napar. W ten sposób powstaje brzeczka.
- Następnie przez godzinę gotujemy brzeczkę. Podczas gotowania wrzucamy do wywaru 1 – 3 porcje chmielu. Po godzinie szybko studzimy napar.
- Poprzez rurkę wlewamy brzeczkę do fermentatora i dodajemy drożdże do piwa, czyli – drożdże piwowarskie (https://czerwonygrzybek.pl/Drozdze-Piwowarskie-Saflager-W-34-70-p253c59c87.html).
- Teraz rozpocznie się fermentacja burzliwa. W jej czasie cukier jest zmieniany na alkohol oraz dwutlenek węgla. Czy etap fermentacji burzliwej się zakończył można sprawdzić za pomocą cukromierza. Jeśli w fermentatorze nie ma cukru – oznacza to, że rozpoczął się proces fermentacji cichej.
- Aby piwo dojrzało konieczne jest przelanie go do innego, szczelnego fermentatora, gdzie nie może dochodzić tlen. Rozpoczyna się proces fermentacji spokojnej.
- Po 2 – 3 tygodniach należy przelać piwo do fermentatora z kranikiem i dodać glukozę albo ekstrakt słodowy. Rozpocznie to proces refermentacji, w którego wyniku piwo się nagazuje, dojrzeje smakowo i wyklaruje.
- Z fermentatora należy rozlać piwo do butelek i szczelnie zamknąć. Po odczekaniu 3 – 4 tygodni możesz cieszyć się smakiem własnego piwa.
- Teraz możesz zacząć eksperymentować z innymi rodzajami piwa.